Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Goedereede

Goedereede is een bijzondere plaats op de Kop van Goeree. Dit historische stadje herinnert nog aan de belangrijke plaats die Goedereede innam tijdens de Middeleeuwen. Toen was dit stadje namelijk een belangrijke handelsplaats met stadswallen. De naam Goedereede betekent dan ook "veilige haven/ankerplaats". Door de vele aanslibbingen moest de haven steeds worden verlengd, dus de kooplui trokken weg en de handel verdween. Na het bedijken van de polders werd Goedereede een echt landbouwdorp, en in 1953 werd ook de haven ter beveiliging afgedamd. Scheepvaart van en naar Goedereede is daarom vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Het lijkt alsof de tijd in Goedereede heeft stilgestaan. De oude patriciershuizen, de travalje, de vroegere ambtswoning van paus Adrianus, de oude haven en de statige domtoren maken Goedereede tot een plaats die je gezien moet hebben!

De Gouden Leeuw
Op de Markt in Goedereede staat tussen de oude patriciershuizen het pand De Gouden Leeuw. Naar men zegt is het vroeger de ambtswoning van paus Adrianus geweest, de enige Nederlandse geestelijke die het tot Paus van Rome gebracht heeft. Op de eerste verdieping is dan ook de Pausenkamer nog te vinden. In deze kamer kunt u tegenwoordig genieten van een heerlijke lunch of diner, maar ook uw (verjaardags)partij vieren.

Torenmuseum
Vanaf ieder punt in Goedereede is de karakteristieke domtoren te zien met daarnaast de (los van de toren staande) kerk. Deze toren is gebouwd tussen 1467 en 1512 en werd eeuwenlang gebruikt als lichtbaken voor de scheepvaart. In de toren is het torenmuseum gevestigd waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn en als u de toren beklimt kunt u genieten van een prachtig uitzicht over Goedereede en omgeving.

Molen 'De Windvang'
Deze oude grondzeiler uit 1791 is de enige molen van Nederland waarbij de eerste verdieping via trappen buitenlangs te bereiken. Je kunt deze molen vinden aan de Goereese weg 5 in Goedereede. Als de molenaar aanwezig is dan geeft hij graag uitleg over deze molen.

Stadswandeling
Om Goedereede echt te ontdekken is het aan te raden om onder leiding van een ervaren stadgids een stadswandeling te maken door het historische stadje. Deze stadswandeling is het hele jaar te reserveren bij VVV Goeree-Overflakkee. In de zomermaanden zijn er op donderdagochtend georganiseerde stadswandelingen waar iedereen aan deel kan nemen. Ook is er bij het VVV-kantoor in Ouddorp een boekje verkrijgbaar waarin een korte historische wandeling staat beschreven met uitgebreide uitleg over de historie van Goedereede.

Kwade Hoek
Direct buiten Goedereede vindt u ook een aantal unieke natuurgebieden. Meest bijzonder is natuurgebied Kwade Hoek dat met een unieke flora en fauna een beeld van een oerlandschap oproept. Een dynamisch getijdengebied waar u prachtige wandelingen en fietstochten kunt maken. Bij het VVV-kantoor in Ouddorp zijn verschillende wandel- en fietsroutes verkrijgbaar.