Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Monumenten

De gemeente Goedereede telt meer dan 100 officiële monumenten in Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Vooral het historische stadje Goedereede kent veel inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Hieronder hebben we de meest interessante monumenten zoals de vuurtoren, meerdere boerderijen, kerken, torens en molens op rijtje gezet. Veel van deze monumenten zijn op bepaalde momenten te bezoeken.

Ouddorp Goedereede Stellendam
Vuurtoren Westhoofd Toren van Goedereede Hervormde kerk Stellendam
Duinboerderij Het Blaeuwe Huus Hervormde kerk Goedereede Molen Korenlust
Toren van Ouddorp Raadhuis van Goedereede  
Dorpskerk van Ouddorp De Gouden Leeuw  
Raadhuis van Ouddorp Molen De Windvang  
Molen De Hoop Boerderij Zeezicht  
Molen De Zwaan Spuisluis Goedereede  
Cichoreifabriek De Ceres Boogbrug Goedereede  


Vuurtoren Westhoofd

Meestal wanneer je Ouddorp nadert is het eerste wat je ziet, zeker in het donker, de vuurtoren. Ook is het zeker één van de meest gefotografeerde bouwwerken op de Kop van Goeree. De eerste betonnen vuurtoren begon in 1912 zijn werk te doen; hij was zelfs al 25 meter hoog! In 1948 is de huidige toren, nu 52 meter hoog, in gebruik genomen en draaien de lichtbundels over land en water. Radioverkeer was inmiddels beperkt mogelijk over de middelgolf en de directe omgeving werd in de gaten gehouden door middel van een sterke verrekijker. Tegenwoordig is er een uitgebreid en modern computer- en radarsysteem beschikbaar wat onmisbaar is.  

Kustwacht
De Kustwacht bemant tegenwoordig de vuurtoren. De hoofdtaak is vlot en veilig het scheepvaartverkeer te bevorderen. Letten op het lozen van olie. Liggen de boeien nog op de goede plaats? Is er de waterhoogte hoog genoeg in het Slijkgat (voor de haven van Stellendam) om de vissers binnen te laten komen? Lichtkogels die worden afgeschoten worden, beantwoorden met drie witte kogels ten teken: houd moed, er komt hulp. Ook de Ouddorpse Reddingsbrigade kunnen om bijstand gevraagd worden bij het zoeken van surfers. En vergeet de vele sportvissers niet die met soms wel erg kleine bootjes de zee opgaan. Voornamelijk vanwege dit serieuze takenpakket is het helaas niet mogelijk om de vuurtoren te bezichtigen.

Duinboerderij Het Blaeuwe Huus
Het Blaeuwe Huus is in de omgeving van Ouddorp en daarbuiten al jarenlang een begrip. Niet alleen een begrip, maar ook een actuele ontmoetingsplaats voor iedereen die meer over het gebied te weten wil komen. Sinds 10 augustus 1990 is er namelijk het VVV-kantoor van Ouddorp gevestigd.
Historie
Op de gevel van het karakteristieke pand zien we muurankers die het jaartal 1650 vormen. Het is een van de oudste duinboerderijen van Nederland, een zogenaamde landsdeelboerderij, die hoort tot de Vlaamse huisgroep. De boerderij is een uitbreiding van een houten boerderij uit de 15e eeuw. In de fundering zijn hoogstwaarschijnlijk kloostermoppen van het nabij gelegen 13e eeuwse kasteel Spreeuwenstein, dat in die tijd afgebroken werd, verwerkt. De blauwe kleur zou als bescherming dienen tegen de vliegen voor het vee.
VVV-kantoor Ouddorp
Op 22 mei 1992 werd het gebouw officieel in gebruik genomen als VVV-kantoor. Het VVV-kantoor wat gevestigd is in de zwarte schuur die aan Het Blaeuwe Huus vast zit, Bosweg 2 (ingang aan Smalle Einde), is het gehele jaar geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur (feestdagen gesloten). Het Blaeuwe Huus is alleen op Open Monumentendag, de eerste zaterdag in september, te bezichtigen.

Toren van Ouddorp
De kerk en toren zijn gebouwd in 1348. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten is in juni 1490 het bovenstuk van de toren verwoest. Een deel van de kerk stortte in en de torenklok viel naar beneden en beschadigde onherstelbaar. In 1508 is de torenspits weer opnieuw opgebouwd en heeft zo jarenlang als baken voor de scheepvaart gediend. Helaas door slecht onderhoud en gebrek aan geld is de bakstenen spits afgebroken, en kwam er tot 1983 een houten kapje op. In 1983 is de toren namelijk gerestaureerd en is de bakstenen toren weer hersteld. 
Torenbezoek
In de toren bevinden zich op de 1e en 2e verdieping de gevangeniscellen. Op de derde verdieping bevindt zich de soldatenkamer. Bovenin de toren is de torenklok te vinden. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over Ouddorp en omgeving. In de maanden juli en augustus vinden er excursies in de toren plaats. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789.

Dorpskerk van Ouddorp
De Nederlands Hervormde kerk in Ouddorp en de toren die er tegenaan staat dateren uit 1348. De kerk is opgebouwd uit tufsteen, een steensoort die komt uit het Rijnland. Opvallend zijn de dichtgemetselde ramen. Dit is waarschijnlijk een overblijfsel van de Franse overheersing, omdat er in die tijd belasting werd geheven op het aantal ramen dat zich in een pand bevonden. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten is een deel van de kerk verwoest. Hierdoor kwam de kerk los te staan van de toren. In 1791 is de kerk uitgebreid met twee kleine zijportalen. In 1903 is negen meter van het tufstenen koor afgebroken voor nieuwe zijvleugels, die in de jaren '20 nog eens uitgebreid werden, dit alles voor de groei van de kerkelijke gemeente. De Dorpskerk staat in het centrum van Ouddorp, om precies te zijn aan de Weststraat. Rondom de kerk is geen gracht. Vroeger was er een kerkhof rondom het gebouw, maar deze is later naar buiten het centrum verplaatst.

Raadhuis van Ouddorp
Het huidige Raad- en Polderhuis, gebouwd in de neorenaissancestijl, stamt uit het jaar 1904. Het vorige Raad- en Polderhuis, daterend uit 1779, is in 1903 afgebroken. Toen in 1966 de gemeente Ouddorp opging in de gemeente Goedereede (waar nu het gemeentehuis staat) kwam de functie van het Raadhuis in Ouddorp te vervallen (terwijl in de sfeervolle raadzaal nog wel steeds huwelijken kunnen worden gesloten!). Tegenwoordig zijn in het pand de bibliotheek gevestigd alsook een kleine collectie bezienswaardigheden van/uit naam van "Museum Ouddorp".


Wapenschild
Boven de ingang van het raad- en polderhuis is het wapenschild van de voormalige gemeente Ouddorp goed zichtbaar, wat ook terugkomt in de glas-in-loodramen. Het wapen geeft de vier ambachtsheerlijkheden weer: het Oudeland van Diependorst (afgebeeld door een zilveren schild met een rode poort waar een ruiter op een paard te voorschijn komt), het Oude Nieuwland (afgebeeld met twee gouden gekruiste voetbogen samengebonden door een lint), het West-Nieuwland (afgebeeld door een groene specht die naar het westen kijkt – de plaats waar het nieuwe en frisse groene land op de zee veroverd is) en de Oude Oostdijk (afgebeeld door een zilveren schild met daarop een burcht en terras).Molen De Hoop

De voorloper van deze molen stamt uit het jaar 1600, maar deze molen is afgebroken en na het bouwen van de nieuwe molen en enkele restauraties verder was de nieuwe molen vanaf 1983 weer klaar om te malen. Korenmolen De Hoop is gevestigd aan de Molenweg in Ouddorp en is nog de enige molen op het eiland Goeree-Overflakkee welke niet in het bezit is van de Molenstichting. Door het Meelbedrijf & Dierenspeciaalzaak Fa. P. Voogd, wie de eigenaar is, wordt zowel door windkracht als door een elektromotor nog meel gemalen wat voor consumptie bestemd is. De molen is helaas niet te bezichtigen, in tegenstelling tot Molen De Zwaan in de Dorpsweg.
Molen De Zwaan
 
Molen De Zwaan is een stellingmolen die gevestigd is aan de Dorpsweg in Ouddorp, en stamt uit het jaar 1846. Het is een sierlijke hoge molen die gerestaureerd is in 1981/1982 en daarna weer in staat was om te malen. Tot 1975 was hij ook in gebruik voor het malen van mengvoeders. Omdat er nu geen krachtstroomaansluiting meer is wordt er nu niet meer gemalen. Molen De Zwaan is sinds 1998 in het bezit van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. De molen ligt in een zeer groene omgeving waardoor hij bijzonder fotogeniek is. Ook is de molen te bezoeken op zaterdagmiddag en als de wieken draaien. De molenaar vertelt dan alles wat je maar wilt weten!Cichoreifabriek De Ceres
De Kop van Goeree kent één cichoreifabriek die nog in oude staat verkeerd, genaamd ‘De Ceres’ (genoemd naar de Griekse godin van de landbouw). Het pand uit 1905 geeft nog goed de bedrijvigheid van vroeger weer. De fabriek bestond uit drie aparte ruimtes voor het snijden, drogen en opslaan van de cichoreiwortels (zusje van de witlof). De opslagruimte is door een luchtbrug verbonden met het drooggedeelte. Op grote zolders werden de wortels van de cichoreiplant onder flinke hitte gedroogd om als grondstof voor surrogaatkoffie te kunnen dienen. 
De Onverwacht
Ouddorp kende nog een tweede chicoreifabriek: De Onverwacht aan de Dorpsweg. Deze cichoreifabriek heeft inmiddels plaats gemaakt voor een appartementencomplex wat in dezelfde stijl weer is opgebouwd als de voormalige cichoreifabriek.

Toren van Goedereede
Goedereede is een oud stadje met een bijzonder karakter en een eigen sfeer. Opvallend is de prachtige toren, die is gebouwd in de jaren 1467-1512. Lang was de toren in gebruik als baken voor de scheepvaart. Tegen de toren aan is vroeger een grote parochiekerk gebouwd. 
Torenmuseum
In de toren is een museum ingericht. De toren is ook in het bezit van een carillon dat zowel met de hand bespeeld wordt als mechanisch. Vanaf de toren heeft u prachtig uitzicht over het historische stadje Goedereede en omgeving. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bezichtigen in het torenmuseum.
Voor meer informatie en openingstijden, zie: www.torenmuseum.nl  of neem contact op met VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789.

Hervormde kerk Goedereede
De huidige Hervormde kerk aan het Kerkpad 3 in Goedereede is deels opgetrokken uit de oude koormuren van de vroegere, veel grotere, St. Catharinakerk. Deze voormalige parochiekerk is waarschijnlijk gebouwd in 1453. De kerk werd daarna in 1467 vastgebouwd aan de toren. Door achterstallig onderhoud waarna de kerk toen instortte, werd de kerk in 1706 helemaal gesloopt. De huidige kerk, met een typisch 18e eeuws protestants bedehuis, is gebouwd in 1708. De kerk is in 1982/1983 nog een keer gerestaureerd tot hoe de kerk er tegenwoordig uit ziet.

Raadhuis van Goedereede
Op de Markt (nummer 7) in Goedereede staat het voormalige raadhuis. Dit raadhuis is gebouwd in 1852 op de plek waar het oude stadhuis stond. Het rechtergedeelte van het raadhuis staat op de oude plaats van het Middeleeuwse stadhuis, wat werd verwoest door een brand in 1482. Het raadhuis/gemeentehuis aan de Tramlijnweg 2 in Goedereede werd tot eind december 2012 gebruikt door de gemeente Goedereede. Vanaf januari 2013 zijn alle gemeenten op Goeree-Overflakkee samengevoegd tot 1 gemeente.

De Gouden Leeuw
Aan de markt in Goedereede bevinden zich enkele prachtige, oude gebouwen en enkele hele gezellige terrassen. Achter één van die typerende gevels bevindt zich De Gouden Leeuw, de vroegere ambtswoning van pastoor Adrianus, de enige Nederlandse geestelijke die het tot Paus van Rome gebracht heeft. In het stadsarchief zijn zelfs nog rekeningen bewaard waaruit blijkt dat Adrianus van "stedewege" een maaltijd aangeboden kreeg. Een bezoek aan deze oude stadstaveerne is de moeite waard en om op zo'n historische plaats te dineren natuurlijk helemaal!

Molen De Windvang
Deze molen is een ronde stenen molen die gebouwd is in 1791. Een stenen grondzeiler die zich bevindt op een kleine verhoging aan de Goereeseweg 5 in Goedereede, net buiten de stadsmuren maar nog net op het grondgebied van het stadje.
Bijzondere bouw
Er is iets bijzonders aan de hand met deze molen, namelijk dat de begane grondruimte van de molen is verlaagd en de maalzolder op de eerste verdieping ligt. De maalzolder is bereikbaar via twee trappen aan de buitenkant van de molen. In de molen is alleen een steile trap aanwezig naar de eerste verdieping. Het is nog de enige windmolen in Nederland die deze aparte bouw heeft met twee buitentrappen. Ook heeft deze molen al eeuwenlang twee tegenover elkaar liggende toegangsdeuren, omdat als de wieken voor de ene deur langs draaien, van de andere toegangsdeur gebruikgemaakt kan worden. 
Malen
Tot 1953 was de molen in gebruik voor het malen van graan. De molen werd in 1973 gerestaureerd, nadat deze al jaren een vervallen uiterlijk had. De technische staat van de molen is zo dat deze nog steeds maalvaardig is, al wordt er de laatste jaren niet veel meer gemalen. De molen is één van de molens van de Molenstichting Goeree-Overflakkee.
De molen is te bezoeken op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur (en bezoeken op andere dagen als de molenaar aanwezig is. Niet op zondag.)

Boerderij Zeezicht
Hoewel er in de 17e en 18e eeuw in verschillende geschriften gesproken wordt van veel fraaie hofsteden, zijn er echter maar weinig grote overgebleven. Hofstede Zeezicht welke staat in de Oostdijk (gehucht achter Goedereede) is er in ieder geval een statige getuige van. De boerderij is in 1672 gebouwd door de heer Blankert. In de muur aan de noordkant zijn nog een paar muurankers in de vorm van getallen te zien. 
Plantagie
In 1755 werden er veel bomen omheen geplant, een zo genoemde plantagie. Die bomen zijn toen zo hoog geworden zijn, en dienden ter oriëntatie voor de scheepvaart. Er was eigenlijk een stilzwijgende afspraak dat die beplanting er altijd zou blijven staan, en tot op de dag van vandaag staat het bos er nog steeds.

Spuisluis Goedereede
Rond het jaar 1430 werd in Goedereede een haven aangelegd, die in 1593 een spuisluis kreeg met de spuikom aan de westkant. Nabij de spuisluis ontstond de Markt. Vandaag de dag is deze spuisluis nog steeds te vinden in Goedereede. De spuisluis bestond uit een toldeur en uit een paar houten vloeddeuren. De haven kon bij hoog buitenwater worden gevuld, waarna bij eb de toldeur werd geopend en het water met kracht naar buiten stroomde zodat het aangeslibde zand wegspoelde. De toldeur werd vernieuwd in 1817 en opnieuw in 1876, terwijl inmiddels ook de oorspronkelijk houten kaden in steen waren hersteld. Na die tijd heeft de sluis nogmaals herstellingen ondergaan.
Niet meer in gebruik
De sluis wordt echter niet meer als spuisluis gebruikt. Als vergrendeling van de deur is in het systeem met de ijzeren klink toegepast. De toldeur ligt beneden een zware horizontale balk, waarin de spil is gemonteerd. De sluiswanden zijn uitgevoerd in baksteen, maar ze zijn gefundeerd op houten palen; verder zijn de samenstellende delen van eikenhout. De sluis is opgenomen in het rijksmonumentenregister.


Boogbrug Goedereede

Tussen de Markt en de Zuidzijde Haven ligt een 19e eeuwse boogbrug met ijzeren balustrade. De boogbrug ligt boven de spuisluis die net hierboven beschreven is. De brug is gemaakt van metselwerk en diende mede als waterkering. Hervormde kerk Stellendam

Tot 1819 behoorde Stellendam kerkelijk tot Goedereede. In dat jaar kreeg Stellendam een eigen kerk, die geschonken is door de ambachtsheer. De Hervormde kerk staat in de Boschieterstraat in Stellendam. Over deze kerk is helaas niet veel meer bekend. De kerk is nog steeds in gebruik, en elke zondag zijn er diensten om 10.00 uur en 17.00 uur.


Molen Korenlust
Deze korenmolen is in 1856 gebouwd nadat de voorganger door een orkaan in november 1838 is verwoest. Diverse oude onderdelen werden opnieuw gebruikt voor de huidige molen. Tot 1961 is deze molen in bedrijf geweest, en ook kocht de toenmalige gemeente Stellendam de molen. De molen is gerestaureerd in 1964/1965. Sinds 1988 is molen Korenlust in het bezit van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. 
De molen is op zaterdagen en op afspraak te bezichtigen (niet op zondag).