Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Musea

De Kop van Goeree laat nog best veel van de historie van het eiland zien. Visserij en landbouw vormen van oudsher, de belangrijkste middelen van bestaan. Het gaan rijden van de tram op het eiland en de prachtige natuur op de kop van het eiland hebben er voor gezorgd dat het toerisme en de recreatie succesvol zijn ontwikkeld. De ontwikkelingen van vroeger naar nu zijn te bezichtigen in verschillende musea die de Kop van Goeree rijk is.

Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis
In het centrum van Ouddorp, tussen tal van historische panden, vind je het prachtige in neorenaissancestijl ontworpen Raad- en polderhuis waarin de historie van Ouddorp te bewonderen is.

Wat is er te zien?
De collectie bestaat o.a. uit voorwerpen uit de Romeinse tijd, die getuigen dat de bewoning van ons gebied (vroeger Westvoorne genoemd) ver terug gaat in de tijd. Er is te zien hoe het eiland is gevormd door de zee, en hoe de huidige vorm is bereikt door inpoldering. In het gezellige woonkamertje beneden hoor je verhalen in het dialect van de streek dat van plaats tot plaats verschilt. Op de 1e verdieping is een kleine wisseltentoonstellingsruimte waarin ieder seizoen een ander thema te zien zal zijn. Op de zolder van het museum is alles ingericht in het kader van de Ouddorpse natuur. Ook voor kinderen is het hier heel leuk en leerzaam. De stijlvolle raadzaal kan gereserveerd worden voor lezingen en ook kunnen er vanaf 2004 weer huwelijken worden voltrokken.
Voor meer informatie en openingstijden (het museum wordt in 2016 verbouwd), neem contact op met VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

RTM-museum
Ervaar hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar de eilanden geregeld was in het RTM-museum op de Punt in Ouddorp. Er is een expositie van oude foto’s en voorwerpen te vinden en in de remise is het oude gerestaureerde trammaterieel te zien. Ook de restauratiewerkplaats is te bezoeken.

Om ook te voelen hoe men vroeger de tram beleefde, kun je een ritje maken met de gerestaureerde Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, kortweg R.T.M. Tijdens dit ritje heb je een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en het duinlandschap. Sinds het najaar 2011 is het traject verlengd tot aan Scharendijke. Kortom, de R.T.M. is een bezoek ruimschoots waard!
Voor meer informatie, groepsreserveringen en openingstijden, zie: www.rtm-ouddorp.nl of bel met Stichting R.T.M., 06-13473183 (tussen 9.00-18.00 uur).

Torenmuseum Goedereede
Goedereede is een oud stadje met een bijzonder karakter en een eigen sfeer. Opvallend is de prachtige toren, die is gebouwd in de jaren 1467-1512. Lang was de toren in gebruik als baken voor de scheepvaart. Tegen de toren aan is vroeger een grote parochiekerk gebouwd. 

In de toren is een museum ingericht. De toren is ook in het bezit van een carillon dat zowel met de hand bespeeld wordt als mechanisch. Vanaf de toren heeft u prachtig uitzicht over het historische stadje Goedereede en omgeving. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te bezichtigen in het torenmuseum.
Voor meer informatie en openingstijden, zie: www.torenmuseum.nl  of neem contact op met VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.