Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Stellendam

Stellendam is het jongste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Van verre is de opvallende witgeschilderde molen Korenlust aan de Molenkade al te zien. De eerste woning werd gebouwd in 1782, en deze bestaat nog steeds en is nu in gebruik als brasserie 't Wapen van Stellendam. De belangrijkste bedrijfstak in Stellendam en op de Kop van Goeree is de visserij. Enkele kilometers vanaf het dorp liggen de binnen- en buitenhaven, met daar de visafslag van Stellendam.

Visafslag Stellendam
Van oudsher heeft Stellendam al te maken gehad met de visserij, en ook nu ligt de vissersvloot van Goeree in de binnen- en buitenhaven van Stellendam, ter hoogte van de Haringvlietsluizen. Vele kotters met op de boeg GO voor Goedereede, OD voor Ouddorp en SL voor Stellendam hebben hier hun thuishaven. In de Stellendamse visafslag is iedere vrijdag te zien hoe de vis aangevoerd, gesorteerd en geveild wordt. In het hoogseizoen kunt u hier een rondleiding naartoe boeken via het VVV-kantoor in Ouddorp.

Haringvlietsluizen
Bekend in Stellendam zijn ook de Haringvlietsluizen die het Haringvliet en de Noordzee scheiden. Dit enorme complex vormt de waterkraan van Nederland en zijn de grootste sluizen ter wereld! 

Plaat van Scheelhoek
De Scheelhoek is een stiltegebied waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Vanaf het vogeluitkijkpunt aan de zuidkant van het Zuiderdiep en vanuit het bos kun je verschillende vogels zien waaronder de karekiet, het baardmannetje, de bruine kiekendief en verschillende eendensoorten. Enkele jaren geleden zijn er voor de kust vier nieuwe eilandjes aangelegd, en deze eilandjes zijn in het voorjaar een favoriet broedgebied voor dwergsterns, visdiefjes, de grutto, de tureluur en de kluut. In de winter is de Plaat van Scheelhoek erg in trek bij onder meer de brandgans. Door het gebied kunt u heerlijk wandelen en met de verrekijker op zoek gaan naar al dit moois!

Molen 'Korenlust'
Op de molenkade in Stellendam zie je de draaiende wieken van molen 'Korenlust'. Deze stellingmolen is gebouwd in 1856, nadat de voorganger door een orkaan was verwoest. Verschillende oude onderdelen zijn opnieuw gebruikt voor de huidige molen. De molen is te bezoeken wanneer de blauwe wimpel wappert.