Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Stranden

Strandregels Kop van Goeree
De Kop van Goeree heeft ruim 25 kilometer strand. In zo’n groot gebied zijn op een mooie dag vele duizenden badgasten aanwezig. Om te voorkomen dat recreanten met verschillende doelen elkaar tot last zijn, zijn een aantal veiligheidsregels van toepassing. Ook zijn er faciliteiten op het strand aanwezig om de veiligheid van de strandbezoeker te vergroten.
Overal langs het 25 kilometer lange strand is het toegestaan te zwemmen en te baden. Maar het is niet overal even veilig en niet alle stranden zijn bewaakt. Er zijn twee reddingsposten aanwezig op het Ouddorpse strand en wel aan de buitenzijde van de Brouwersdam (strand De Kous) en op het strand bij 't Flaauwe Werk.

Honden op het strand
Het is van 1 mei tot 1 oktober van 09.00 tot 19.00 uur tussen de kilometerpalen 9.50 en 11.50 en tussen de kilometerpalen 21.20 en 23.00 (het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam bij strandpaviljoen De Kous) niet toegestaan om uw hond mee te nemen naar het strand. Buiten deze zones dienen honden te zijn aangelijnd. In de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei mogen honden wel los op alle stranden.Paardrijden
Het is van 1 mei tot 1 oktober tussen 09.00 tot 19.00 uur niet toegestaan om met paarden, pony’s of andere rijdieren het strand te betreden. In de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei mogen paarden ook overdag op de stranden.


Surfen
Het is verboden de surfsport te beoefenen tussen de kilometerpalen 06.00 en 11.50.

Gemotoriseerde watersport
Het is verboden om met een vaartuig (motorboot, jetski) vanaf het strand in zee te gaan en te varen. Dit is alleen toegestaan (met uitzondering van jetski’s) bij het strand ‘trailerhelling’. De afstand tussen het vaartuig en het strand moet over de gehele lengte van de kust een breedte hebben van 100 meter, gemeten vanaf de laagwaterlijn.

Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren
Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren vallen onder de categorie extreme sporten, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom zijn twee aparte zones ingericht voor het beoefenen van deze extreme sporten:

  • Op het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam: de strook vanaf strandpaviljoen De Kous tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland.
  • Het strand tussen strandopgang “Duinpad 3e Blok” en de strandopgang aan de Langedijk.

Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand.

Strandrolstoelen
Strandrolstoel (type De Jutter) is een speciaal door de NASA ontwikkelde rolstoel met gele ballonbanden. Deze lichte, maar uiterst sterke en stabiele constructie geeft mindervaliden en ouderen de mogelijkheid zich buiten de normale (verharde) paden te begeven. Met de strandrolstoel kan daardoor gemakkelijk een wandeling gemaakt worden over het strand. De strandrolstoel is kosteloos te gebruiken bij een aantal Ouddorpse strandpaviljoens. Je kunt hiervoor terecht bij:

Strandcafé De Zeester
Strandpaviljoen Paal 10
Strandpaviljoen C-side
Strandtent Iloon
Strandpaviljoen Brouw

Ontheffingskaarten duinpaden
Voor mensen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart is bij VVV Ouddorp aan Zee tegen betaling van een borg van € 20,- een speciale ontheffingskaart verkrijgbaar. Hiermee kan dichter bij het strand geparkeerd worden (max. 14 dagen) bij het Oosterduinpad, Westerduinpad en 't Flaauwe Werk.

Strandopgangen
Strand Brouwersdam/Port Zélande
Strand De Kous
Strand Brouwersdamduinpad
Strand Trailerhelling
Strand 't Gorsje
Strand Vrijheidsduinpad
Strand Vuurtoren
Strand 3e Blok
Strand Noordweg
Strand Langedijk
Strand Westerweg
Strand Flaauwe Werk
Strand Westerduinpad
Strand Oosterduinpad
Strand Waterleiding
Strand Kwade Hoek

Strand Grevelingenzijde
Het Grevelingenstrandje is te vinden op de Punt bij Ouddorp (nabij het RTM-museum). Een klein maar fijn strandje waar het goed toeven is. Zeker als er een harde wind van zee staat, omdat je dan aan het Grevelingenmeer (binnenwater) meer beschut zit. Voor kleinere kinderen is dit strandje ook erg geschikt omdat het water er niet snel diep wordt. Van hoog- en laagwater is hier (nog) geen sprake.

Blauwe vlag
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Op de Kop van Goeree zijn het Noordzeestrand (Westerduinpad) en de Brouwersdam in het bezit van de Blauwe Vlag, evenals de Marina Port Zélande. De Blauwe Vlag is slechts één jaar geldig, dus een nationale jury beoordeelt ieder jaar opnieuw of de stranden en jachthavens aan de kwaliteitseisen voldoen. Meer informatie kunt u vinden op www.blauwevlag.nl. 

Reddingsbrigade
De Ouddorpse Reddingsbrigade bewaakt gedurende het zomerseizoen twee stranden, namelijk het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam (strand De Kous) en bij strand 't Flaauwe Werk. Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand. In de reddingsposten die hier aanwezig zijn, zijn tevens eerste hulpposten geïntegreerd. Iedereen dient de adviezen en aanwijzingen van de strandwachten van de Reddingsbrigade op te volgen.
De Ouddorpse Reddingsbrigade is telefonisch te bereiken via 0187-681849.

KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij redt mensen op zee en op de ruime binnenwateren. Op de Kop van Goeree zijn er 2 KNRM-stations aanwezig, namelijk een in de buitenhaven van Stellendam (naast de visafslag) en een in het oude haventje van Ouddorp (aan de Grevelingen). Professioneel opgeleide vrijwilligers zetten zich dag en nacht in voor hulpverlening als er mensen op het water in nood zijn. Deze hulpverleningen zijn kosteloos. De Maatschappij wordt dan ook in stand gehouden door donateurs. Donateur worden, of meer informatie willen weten, zie de website www.knrm.nl.