Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Visserij

De belangrijkste bedrijfstak op de Kop van Goeree is de visserij. Door de jaren heen is er veel veranderd in deze sector. De bouw van de Deltawerken is hierop van grote invloed geweest. Vóór de aanleg van de Haringvlietsluizen waren de vissers er voornamelijk voor de garnalenvangst. Zeer bekend zijn dan ook de Stellendamse garnalen die op vele menukaarten staan. Door de afsluiting van het Haringvliet liepen de vangsten terug. Vanaf dat moment werd er omgeschakeld naar de zeevisserij. Dit kostte erg veel geld, maar toch zijn veel vissers er in geslaagd om deze omschakeling tot een succes te maken. Het resultaat is dat in de Stellendamse haven een schitterende, zij het enigszins afgeslankte, kottervloot ligt. Deze haven is een bezoek dan ook meer dan waard! Wanneer u op een (vroege) vrijdagmorgen een bezoek brengt aan de binnen- en buitenhaven en aan de visafslag, kunt u zelf de gezellige bedrijvigheid op en bij de vissersschepen zien.

Visafslag Stellendam

De visafslag in Stellendam biedt op dit moment plaats aan zo'n 20 kotters in haar eigen haven aan de buitenzijde van de Haringvlietsluizen. Deze haven is een getijde haven, waar grote kotters alleen van 2 uur voor tot 2 uur na hoog water kunnen binnenvaren. De kleinere Eurokotters hebben in principe altijd toegang tot de haven. De visafslag heeft een eigen ploeg van 30 ervaren lossers en sorteerders in dienst. Op vrijdagochtend (de tijd is afhankelijk van het tij) vindt het sorteerproces van de aangevoerde vis plaats, net als het veilen van de vis. Via een bezoekersbrug kunt u dit proces bekijken. Ook is het mogelijk om de visafslag te bezoeken door deel te nemen aan een rondleiding in de periode mei t/m oktober. Deze rondleiding is te reserveren bij VVV Goeree-Overflakkee. Aansluiten zonder reserveringsbewijs is niet mogelijk!

Vissersvloot
Ongeveer 20 kotters met op de boeg OD voor Ouddorp, GO voor Goedereede en SL voor Stellendam, hebben in de binnen- en buitenhaven van Stellendam hun thuishaven. De gezamenlijke jaaromzet ligt rond de 30 miljoen euro. Hiervan wordt een deel ergens anders geveild, omdat het ondiepe Slijkgat waardoor de grote schepen niet altijd de thuishaven kunnen bereiken, genoodzaakt zijn om daarom een andere haven te kiezen.

Excursie naar de visafslag en Stellendamse haven
Van begin mei t/m eind oktober worden er op vrijdagochtend excursies (duur: 3 uren) naar de visafslag en de Stellendamse haven georganiseerd.
Beleef de visserij in al zijn facetten! In restaurant “De Zeemeeuw” wordt je ontvangen door een gids. Hij vertelt hier over het proces van de visafslag, aan de hand van de ‘veilingklok’. Daarna ga je op pad door de visafslag en de omliggende bedrijven, waar je ook in aanraking komt met het product ‘vis’. Je ziet een film over het vissen zelf en het leven aan boord van de schepen. Afsluitend wordt nog iets te drinken aangeboden en krijg je een kleine visversnapering in het restaurant. Zo maar “instappen” in een excursie is niet mogelijk; vooraf reserveren bij VVV Goeree-Overflakkee is verplicht.
Reserveren
Reserveer direct een kaartje voor € 10,00 p.p. (incl. consumptie en kleine visversnapering) voor de visafslagexcursie! Let op: deelname vanaf 10 jaar en ouder! 
Excursie voor groepen
Buiten de reguliere excursies kunt je ook een visafslagexcursie boeken voor een groep. Deze excursies kunnen natuurlijk ook alleen op vrijdagochtend georganiseerd worden. Informeer naar deze mogelijkheden bij VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789.