Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Watersport

Ouddorp is één van de belangrijkste watersportplaatsen in Nederland. Met de Brouwersdam tussen het Noordzeestrand en het Grevelingenmeer in is er genoeg water en strand in de buurt voor de actieve strand- en watersporten.

Watersportregels
Natuurlijk zijn er wel een aantal regels waaraan men zich moet houden:

Surfen
Het is verboden de surfsport te beoefenen tussen de kilometerpalen 06.00 en 11.50.

Gemotoriseerde watersport
Het is verboden om met een vaartuig (motorboot, jetski) vanaf het strand in zee te gaan en te varen. Dit is alleen toegestaan (met uitzondering van jetski’s) bij het strand ‘trailerhelling’. De afstand tussen het vaartuig en het strand moet over de gehele lengte van de kust een breedte hebben van 100 meter, gemeten vanaf de laagwaterlijn.

Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren.
Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren vallen onder de categorie extreme sporten, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom zijn twee aparte zones ingericht voor het beoefenen van deze extreme sporten:

  • Op het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam: de strook vanaf strandpaviljoen Brouw tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland.
  • Het strand tussen strandopgang “Duinpad 3e Blok” en de strandopgang aan de Langedijk.

Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand.

Waterjump
Dé spectaculaire attractie aan de Ossenhoek 1 op de Brouwersdam. Een schans van bijna 8 meter hoog met 3 glijbanen waarbij de landing garant staat voor een verfrissende duik in het Grevelingenmeer. 
Er zijn 3 verschillende banen:
1 baan van “slechts” 4 meter hoog om te wennen aan de vliegervaring
1 baan speciaal geschikt voor afdalingen met ski's en/of snowboard
1 baan met een uniek folie zodat deze baan gebruikt kan worden voor het bodysliden met en/of zonder matjes. Zonder folie is deze baan ook geschikt voor BMX-fietsen en inlineskates.

Bootverhuur
In de omgeving van Ouddorp kun je varen op het Grevelingenmeer (binnenzijde Brouwersdam) en op de Noordzee (buitenzijde Brouwersdam). Aan de Grevelingenzijde zitten verschillende bootverhuurders, waar je o.a. zeilboten, catamarans, valken, optimisten, motorjachten en (kajuit)sloepen kunt huren. Informeer naar de adressen bij VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789.

Strand- en wateractiviteiten
Informeer naar de mogelijkheden om onderstaande sporten uit te oefenen bij o.a. VVV Goeree-Overflakkee of bij de bedrijven in Ouddorp en op de Brouwersdam die dit aanbieden.

Blokarten

Met een karretje op drie wielen en het zeil in de wind lekker over het strand scheuren! Door met je voeten het voorwiel te besturen kun je heen en weer rijden langs de waterlijn. Door aan het touw van het zeil te trekken maak je vaart, wanneer je het touw los laat hangen rem je af. Het zeil vangt dan namelijk minder wind. Ook kun je het mulle zand insturen om te remmen. Op de Ouddorpse strand zijn verschillende bedrijven die blokarten aanbieden. 

Kitesurfen
Op een kleine surfplank aan een kite (met andere woorden: vlieger) je door de wind laten verplaatsen op het water. Deze sport is een variant van windsurfen. Doordat je je voort laat trekken door een kite kun je mooie (hoge) sprongen maken en dit geeft een kick! In 2011 werd Youri Zoon die afkomstig is van Goeree-Overflakkee wereldkampioen in deze sport. Aan de Ouddorpse stranden en op de Brouwersdam wordt deze sport erg veel uitgeoefend. Wanneer je op een mooie zonnige dag over de Brouwersdam rijdt zie je honderden gekleurde kites boven het water zweven.

Flyboarden
Dit is een variant van kitesurfen, alleen dan op het strand in plaats van op het water. Op een soort van snowboard op wielen (groot skateboard) beweeg je je voort over het strand met in je handen de kite (vlieger). Flyboarden is een snelgroeiende sport. Mensen die in de zomer kitesurfen, beoefenen in de wintermaanden vaak de sport uit op het strand omdat het water dan te koud is.

Buggykiten
Met een karretje op 3 of 4 wielen beweeg je je voort aan een kite (vlieger) over het strand. De wielen van de buggy zijn gevuld met lucht (bigfootbanden). Een buggy is ongeveer 180 cm breed en kan een snelheid halen van wel 120 km/h. Je bestuurt de buggy met je voeten zodat je ook heen en weer over het strand kunt rijden. De kites zijn er net als bij het kitesurfen in allerlei kleuren.

Powerkiten
Bij Ouddorp en op de Brouwerdam zijn vele verschillende soorten bestuurbare vliegers. Van kleine 'lieve' vliegertjes tot vliegers van een aantal vierkante meters die enorme krachten kunnen ontwikkelen. De sport is om de controle over de (power)kite te krijgen. Dit is een uitdaging die gebaseerd is op techniek en niet op kracht zoals vele mensen denken. 

Golfsurfen
Op een surfplank zonder zeil laat je je voortbewegen door de golfslag van de zee. De wind die over het wateroppervlak waait, zal de aanwezige rimpels versterken tot wat wij golven noemen. Je overgeven aan de verschillende soorten golven, geeft je het gevoel dat op dat moment alleen jij en de golf belangrijk zijn.

Surfen
Surfen is de op een na meest oorspronkelijke vorm van boardsporten die er is. Op een surfplank met een zeil laat je je voort bewegen over het water doordat de wind in je zeilen slaat. Natuurlijk moet je ook je evenwicht weten te bewaren.

Stand Up Paddle surfen
Deze vorm van surfen, ook wel suppen genoemd, houdt in dat je op een golfsurfplank van minimaal 3 meter staat en je voort beweegt met een peddel die je met je armen in het water steekt en roeit. De peddel is zo'n 180 tot 200 cm lang en gemaakt van kunststof, hout of aluminium. Standup paddle surfen kan gedaan worden in grote golven, kleine golfjes of op binnenwater.

Duiken
Duiken is het voor langere tijd onder water zwemmen, meestal met behulp van een persluchtfles. Het water in het Grevelingenmeer is erg schoon en helder, en dus erg geschikt voor (sport)duiken. Op goede dagen kun je daar onder water zo'n 16 meter ver kijken. Doordat het water er zout is, is er een rijk onderwaterleven met vele soorten waterplanten, vissen, schelpdieren en krabben.

Kanovaren en kajakken
Het in een kano of kajak varen over het water met behulp van een peddel. Een kano wordt meestal gevaren met een enkelvoudige peddel, en een kayak met meerdere peddels dus ook met meerdere personen. Kanovaren en kajakken kan worden uitgeoefend op binnenwater maar ook in de zee.

Zeilen
Vaar in een klein zeilbootje of groot zeiljacht over bijv. het Grevelingenmeer en geniet van het uitzicht en de rust! De windkracht die in de zeilen slaat zorgt ervoor dat je vooruit komt. Ook op het Haringvliet kun je mooie zeiltochten maken. 

Waterskiën
Houd je goed vast aan het touw wat uit de boot hangt, en ski op één of twee latten (of op blote voeten) over het water. De techniek van waterskiën is eigenlijk: armen strekken en je knieën buigen.
Start
Je kunt met een zit- of springstart beginnen. Bij een zitstart ga je op de rand van de steiger zitten en houd je je ski's al in het water. Als het touw gespannen is vaart de boot en ben je meteen mee. Een springstart is wat moeilijker, en je kunt deze alleen uitvoeren als je met 1 ski gaat skiën. Ga op de rand van de steiger staan en wacht tot het touw zich spant, zodra dit gebeurt stap je met je ski gewoon vooruit in het water en je bent mee.

Jetskiën/waterscooteren
Een watersport waarbij je op een soort scooter voor op het water vaart, die aangedreven wordt door een waterjetmotor. Een jetski is geschikt voor 1 persoon en men staat er als het ware op. Een waterscooter is voor 2 of 3 personen en wordt zittend bestuurd. Door het vele water op en rond de Kop van Goeree is het een prima plaats om deze sport te beoefenen. Houd er wel rekening mee waar het wel en niet toegestaan is! Ook heb je minimaal het kleine vaarbewijs nodig om op zo'n voertuig te mogen varen.

Sportvissen
Sportvissen houdt in dat je vissen vangt voor het genot of om de wedstrijd aan te gaan met andere vissers. Door middel van een hengel uit te gooien met een stuk lokaas eraan, hoop je dat er een, het liefst, zo groot mogelijke vis hapt. Om te kunnen sportvissen in de wateren op en rondom de Kop van Goeree heb je een visvergunning nodig. Alleen in de Noordzee kun je zonder vergunning altijd vissen. Informatie over visvergunningen en het kopen ervan kan o.a. bij VVV Goeree-Overflakkee. Hengelsportzaken vind je in Ouddorp en in Stellendam. Ook naar deze adressen kunt u informeren bij VVV Goeree-Overflakkee.