Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Landbouw

Ruiters
Die zijn toch typisch voor Ouddorp....een stellage van 3 of 4 houten palen, gekruist en een jute dakje er over om het spul bij elkaar te houden. Bij het oogsten worden planten, gras, graan, vlas of peulvruchten op zo'n ruiter gelegd om te drogen. Doordat het niet op de grond ligt, in de zon staat, en de wind er doorheen kan waaien droogt het veel sneller dan wanneer ze wel op de grond zouden liggen. Als de producten droog genoeg zijn, worden ze gedorst voor het zaad.

Pompoenen & sierfruit
Eind augustus, in september en zelfs soms nog in oktober, zijn in Ouddorp plaatsen te vinden waar pompoenen/sierfruit worden verbouwd. Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. Het zijn grote gele, oranje of groene eetbare vruchten die groeien op het land. Ze kunnen enorm groot worden, en worden vaak verkocht wanneer ze 3 tot 4 kilo zwaar zijn. Van pompoenen kun je een aantal traditionele gerechten maken zoals pompoentaart, pompoenpuree, pompoensoep en pompoenbrood. Sierfruit, ook wel kalebassen genoemd, zijn eigenlijk ook pompoenen maar vaak zijn ze iets kleiner dan de pompoen. Ook sierfruit is soms eetbaar. Welke soorten speciaal gekweekt worden om te eten kan je het beste even navragen bij de kwekerij waar je ze koopt!

Tijdens de Boerenlanddag (jaarlijks op de 1e zaterdag van september) kun je plaatsnemen op een kar achter een trekker en zie je verschillende soorten sierfruit zoals 'Turkse Mutsen' of echte pompoenen. 

De meeste soorten sierfruit en pompoenen zijn vaak wel maandenlang te bewaren, mits je ze op een droge plaats en boven de 10°C bewaard.