Het leven is haast onmogelijk zonder de fietstas. We gebruiken de fiets in Nederland niet alleen als een persoonlijk vervoermiddel, maar vooral ook voor het vervoeren van goederen. Kleine goederen, maar we schrikken er ook niet voor terug grotere zaken als meubels te vervoeren, al moeten we dan naast de fiets gaan lopen en het meubelstuk goed vasthouden. De Nederlander komt thuis met het meubel.

Voor de wat meer normale situatie hebben we een of twee goede fietstassen nodig, vooral om boodschappen in te doen, of het gereedschap en het pakje boterhammen voor naar het werk in te stoppen.

De kosten

Natuurlijk kun je een flinke som geld neerleggen en een leren fietstas kopen, en daarmee komen we op het grootste voordeel van een canvas fietstas, de kosten. Canvas is een stof die geïmpregneerd is met een kunststof. Dat betekent, het basismateriaal is niet duur in de productie. Ook het maken van de fietstas uit het materiaal is redelijk makkelijk en wordt grotendeels machinaal gedaan, goedkoop dus.

Waterdicht

Het regent in Nederland bijna dagelijks, dus de fietstas moet echt waterdicht zijn. Het impregneer materiaal, een soort rubber, zorgt ervoor dat de fietstas die van canvas gemaakt wordt echt waterdicht is. Het tweede voordeel dus, en hoe noodzakelijk is dat.

De kwaliteit van een fietstas wordt dan ook gezien aan de manier waarop voorkomen wordt dat het regenwater toch in de fietstas lekt. Door flappen, overhangende delen en een goede sluiting wordt de canvas fietstas echt waterdicht.

Dubbelop

Canvas is op zichzelf niet zo sterk, de stevigheid van de canvas fietstas wordt bereikt door de constructie. De canvas fietstas is door zijn constructie bijna altijd dubbel. Het ophangsysteem over de pakkendrager van de fiets zorgt daar wel voor. Het draagvermogen van de canvas fietstas is daarom dat ook groter dan de meeste enkelvoudige fietstassen, het is gewoon dubbelop.

Een vierde voordeel is de demontage

Met een paar eenvoudige handgrepen is het mogelijk de dubbele, canvas fietstas van de fiets af de halen. Dat kan handig zijn als je denkt dat de fietstas, met inkoud en al gestolen zou kunnen worden. In een druk winkelcentrum zijn altijd wel ergens bagagekluisjes te vinden om je fietstas met inhoud tijdelijk en veilig in op de bergen.
Natuurlijk is de demontage niet al te makkelijk, dus in de meeste gevallen zul je de fietstas gewoon laten hangen en de inhoud in een kluisje doen, maar het kan.

Als laatste wil ik even een opmerking maken over de kleurstelling. De meeste canvas fietstassen zullen de kleuren zwart of bruin hebben, niet erg fantasierijk, toegegeven, maar wel lekker zakelijk, ook echt Nederlands dus, net als de canvas fietstas!