Fietsen en Wandelen

Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs is een gemeente in de provincie Zuid-Holland. Sinds 1 januari 2007 is deze gemeente samengegaan met Bergschenhoek en Bleiswijk in de nieuwe gemeente Lansingerland.

Berkel en Rodenrijs hebben in vroeger tijden alles met ontvening te maken. Door de ontvening werd turf gewonnen die met scheepjes via de kanalen naar andere delen van het land werd gevoerd. Door afkalving en vervening werden de legakkers steeds kleiner. Daardoor ontstonden grote veenplassen. Dorpen en dijken werden door het water bedreigd.

Droogmakerijen

De situatie in Berkel en Rodenrijs werd steeds nijpender en zelfs gevaarlijk. Er werden 7 molens geplaatst die zorgden voor blootlegging van de polders. Zo ontstonden de Noord-, Zuid en Westpolder. De vruchtbare grond bracht een grote bloeiperiode onder de boeren.

Bloeiperiodes

Heden ten dage is Berkel en Rodenrijs een gemeente met ruim 31.000 inwoners. Deze gemeente heeft verschillende periodes van bloei maar ook neergang gekent. Ten tijde dat er veel groentes en fruit werd geteelt werd bij het station een groenteveiling met haven gevestigd. De tuinbouwproducten werden aangevoerd per boot en afgevoerd per trein.

Rond 1950 ontdekte de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) In het Berkelveld olie in de grond. Er werden een aantal putten geslagen die een 40-tal jaren dienst hebben gedaan voor de raffinaderijen in Pernis. Daarna is om de zoveel jaar nog olie opgepomt. In 2018 werden de huurcontracten niet meer verlengd. Dus geen oliewinning meer in dit gebied.

Toerisme info

De omgeving van Berkel en Rodenrijs leent zich uitstekend om als toerist te vertoeven. Het dorp ligt onder de rook van Goeree Overflakkee en geeft dus de gelegenheid om bijvoorbeeld lange fiets- of wandeltochten te maken. Fietstochten kunnen worden gemaakt langs Gemeentelijke en rijksmonumenten. Ook is het interessant om de oude huizen en boerderijen te bewonderen.

Tijdens een fietstocht is het leuk om even langs het oude stationskoffiehuis te fietsen. Heden ten dage is het verandert in een mooi woonhuis. Bezoek de website van Berkel en Rodenrijs en ontdek wat deze plek allemaal te bieden heeft.