Als je ooit midden in de nacht op een Legoblokje bent gaan staan, wordt je niet zo heel blij van Lego. In elke andere denkbare situatie gaat je hard juist sneller kloppen van deze kunststof steentjes. Hoe is Lego zo populair geworden? Laten we eens een kijkje nemen in de geschiedenis van dit geliefde speelgoed.

Het ontstaan van LEGO

De eerste Legoblokjes werden in 1932 gemaakt door de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen. Hij begon oorspronkelijk met het maken van houten speelgoed voordat hij overging op plastic. De naam “Lego” komt van de Deense woorden “leg godt,” wat “goed spelen” betekent De eerste Legoblokjes werden gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic dat in de jaren 1920 werd ontwikkeld.

De eerste plastic stenen

In 1947 begon Lego plastic speelgoed te maken van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS). ABS is een lichte kunststof die gemakkelijk te vormen is. Het is ook zeer duurzaam, daarom wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt om Legoblokjes te maken. In 1949 begon LEGO met de productie van blokjes die in elkaar konden worden geklikt. Het waren deze blokjes die LEGO zo populair maakten

Het moderne tijdperk

In 1974 introduceerde LEGO minifiguren, de kleine plastic figuurtjes die vaak in LEGO sets worden gebruikt. Minifiguren hebben beweegbare armen en benen en kunnen worden aangepast met verschillende haarstijlen, kleren en accessoires. Tegenwoordig is LEGO populairder dan ooit. Het is het grootste speelgoedbedrijf ter wereld en produceert jaarlijks miljarden steentjes. Je kan het tegenwoordig bij vele speelgoedwinkels vinden, bijvoorbeeld Lego bij Top1Toys.

 De voordelen van spelen met Lego

Een van de belangrijkste vaardigheden die Lego kinderen helpt ontwikkelen is kritisch denken. Om met Lego te kunnen bouwen, moeten kinderen wat in hun gedachten zit omzetten in werkelijkheid. Ze moeten uitzoeken hoe ze hun creaties stabiel en sterk kunnen maken, en ze moeten problemen oplossen als de dingen niet gaan zoals gepland. Dit alles vereist veel kritisch denken, omdat ze oplossingen moeten bedenken voor moeilijke problemen.

Probleemoplossend vermogen

Naast het ontwikkelen van kritisch denkvermogen helpt spelen met Lego kinderen ook bij het leren oplossen van problemen. Als kinderen met Lego bouwen worden ze voortdurend geconfronteerd met uitdagingen die ze moeten overwinnen. Ze moeten bijvoorbeeld uitzoeken hoe ze een bepaald stuk passend kunnen maken of hoe ze een wankel bouwwerk kunnen stabiliseren. Deze trial-and-error aanpak leert kinderen om door te zetten bij tegenslag en creatieve oplossingen te bedenken voor moeilijke problemen.

Lego voor de kinderen

Als je op zoek bent naar speelgoed dat je kleintjes urenlang plezier geeft – en niet te vergeten hun fijne motoriek, ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en creativiteit ontwikkelt – dan is Lego de juiste keuze. Met zijn unieke in elkaar grijpende blokken en eindeloze mogelijkheden voor creativiteit is Lego een stuk speelgoed waar kinderen (en volwassenen) nog generaties lang van zullen houden.