Het is een probleem waar veel middelbare scholen mee lopen: de studenten zijn niet gemotiveerd om lessen te volgen, waardoor hun resultaten minderen. Het is iets wat je als school natuurlijk niet graag ziet, maar tegelijkertijd lijkt het ook onmogelijk er écht iets aan te doen. Gelukkig klopt dit laatste niet helemaal! In deze blog geven we drie tips die jij kunt toepassen waardoor je studenten extra motiveert om naar school te komen. Lees snel verder!

  1. Actieve lessen

Het klassieke idee van een les op de middelbare school is dat de leerling luistert naar een leraar die een verhaal vertelt. Als dit is hoe het er op jouw school aan toe gaat, is dat niet gek, maar het kan wel een reden zijn dat een leerling weinig motivatie heeft. Het is belangrijk na te gaan dat je leerlingen niet alleen jouw les volgen, maar de rest van de dag dezelfde soort lessen volgen. Een actieve les geven is een goede manier om dingen te veranderen: door iets te doen, ben je automatisch meer betrokken in het proces. Hierdoor onthoud je de informatie die je krijgt beter, maar zul je ook merken dat de leerlingen actiever mee doen.

  1. Maak het relevant

De informatie die in schoolboeken vermeldt staat is vaak al erg oud. Boeken worden af en toe herschreven vanwege taalgebruik of foutieve informatie, maar de kern blijft vaak hetzelfde. In je les kun je hier verandering in brengen: vrijwel elk vak is namelijk te koppelen aan iets actueels. Hierdoor creëer je voor je studenten eenvoudig een bruggetje naar de realiteit, waardoor de informatie makkelijker toe te passen is.

  1. Leeromgeving

Het is een factor die veel scholen vergeten wanneer ze kijken naar de motivatie van hun leerlingen, maar om naar school gaan leuk te maken, is het belangrijk dat je school ook daadwerkelijk leuk is. Je leeromgeving moet uitnodigend en inspirerend werken, zodat je ervoor zorgt dat leerlingen hier graag komen. Ook is het belangrijk dat er items aanwezig zijn die juist niets met school te maken hebben, zoals een voetbal- of een pingpongtafel. Ervaar jij graag hulp bij het inrichten van je school, neem dan eens een kijkje op de website van Kato. Hoe projecten inrichten moet, weten zij als geen ander!

Welkom terug!

Pas jij deze tips toe, dan zul je binnen no-time merken dat je leerlingen weer hun motivatie terugvinden. De resultaten schieten weer omhoog!