Ontdek de Kop van Goeree
Evenementen
Ontdekken
Overnachten en eten

Kop van Goeree

Ouddorp

De familiebadplaats Ouddorp met haar prachtige brede stranden is tot ver buiten Nederland bekend. Het is het op een na grootste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Ouddorp is rijk aan natuurschoon en aan mogelijkheden om in alle rust de vakantie door te brengen. Brede stranden, schoon zand, helder zeewater en mooie natuurgebieden waar je urenlang kunt lopen zonder in een drukke massa terecht te komen. Ouddorp is van oudsher een badplaats geweest. Vroeger vonden we er terreinen met tenten en tenthuisjes en hier en daar een caravan of een zomerhuis. Tegenwoordig vinden we er enkele tientallen grotere en kleinere campings en bungalowparken, soms met de meest luxe bungalows. Al met al is het goed toeven in Ouddorp!

Ook bezit Ouddorp meerdere attracties die je gezien moet hebben. Hieronder staan enkele genoemd.

Vuurtoren Westhoofd
Meestal wanneer je Ouddorp nadert is het eerste wat je ziet, zeker in het donker, de vuurtoren. Ook is het zeker één van de meest gefotografeerde bouwwerken op de Kop van Goeree. De eerste betonnen vuurtoren begon in 1912 zijn werk te doen; hij was zelfs al 25 meter hoog! In 1948 is de huidige toren, nu 52 meter hoog, in gebruik genomen en draaien de lichtbundels over land en water. Radioverkeer was inmiddels beperkt mogelijk over de middelgolf en de directe omgeving werd in de gaten gehouden door middel van een sterke verrekijker. Tegenwoordig is er een uitgebreid en modern computer- en radarsysteem beschikbaar wat onmisbaar is. Helaas is de Ouddorpse vuurtoren (nog) niet geopend voor publiek.

Ouddorpse strand
Ruim 25 kilometer strand, 16 prachtige duinovergangen, fantastische voorzieningen en bij alle Noordzeestranden in onze gemeente: gratis parkeren! (Te) Druk op een mooie zomerdag? Je moet het met eigen ogen gezien hebben: ga een willekeurige strandovergang over, wandel vijf minuten naar links of naar rechts en je zit bijna alleen op het strand; ongelofelijk!


RTM museum

Ervaar hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar de eilanden geregeld was in het RTM-museum op de Punt in Ouddorp. Er is een expositie van oude foto’s en voorwerpen te vinden en in de remise is het oude gerestaureerde trammaterieel te zien. Ook de restauratiewerkplaats is te bezoeken.

Om ook te voelen hoe men vroeger de tram beleefde, kun je een ritje maken met de gerestaureerde Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, kortweg R.T.M. Tijdens dit ritje heb je een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en het duinlandschap. Sinds het najaar 2011 is het traject verlengd tot aan Scharendijke. Kortom, de R.T.M. is een bezoek ruimschoots waard!


Voor meer informatie, groepsreserveringen en openingstijden, zie: www.rtm-ouddorp.nl of bel met Stichting R.T.M., 06-13473183 (tussen 9.00-18.00 uur).

Ouddorpse toren
De kerk en toren zijn gebouwd in 1348. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten is in juni 1490 het bovenstuk van de toren verwoest. Een deel van de kerk stortte in en de torenklok viel naar beneden en beschadigde onherstelbaar. In 1508 is de torenspits weer opnieuw opgebouwd en heeft zo jarenlang als baken voor de scheepvaart gediend. Helaas door slecht onderhoud en gebrek aan geld is de bakstenen spits afgebroken, en kwam er tot 1983 een houten kapje op. In 1983 is de toren namelijk gerestaureerd en is de bakstenen toren weer hersteld.
Torenbezoek
In de toren bevinden zich op de 1e en 2e verdieping de gevangeniscellen. Op de derde verdieping bevindt zich de soldatenkamer. Bovenin de toren is de torenklok te vinden. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over Ouddorp en omgeving. In de maanden juli en augustus vinden er excursies in de toren plaats. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij VVV Goeree-Overflakkee, 0187-681789.

Speeltuin De Flipjes
Ook voor de jongsten onder ons is Ouddorp een bezoek waard! Speeltuin De Flipjes is in Ouddorp een begrip voor iedereen die er is opgegroeid, er op vakantie komt en wel eens een dagje is geweest. Na de Watersnoodsramp in 1953 vond men dat er vermaak moest komen voor kinderen op Goeree-Overflakkee, en toen is dus de speeltuin ontstaan. Voor een klein entreebedrag kunnen kinderen de hele dag spelen en plezier hebben. Trampolinespringen, schommelen of wippen: alle speeltoestellen staan er. Een bezoek aan de speeltuin is ook zeer geschikt voor kinderfeestjes.
Meer informatie en openingstijden vind je op www.speeltuindeflipjes.nl.