Alternatief wonen, wonen in een community of simpelweg een stuk grond kopen met meerdere mensen en er allemaal een eigen huis op bouwen. Dit zijn woonvormen die steeds vaker voorkomen. Heel veel agrarische bedrijven stoppen met hun werkzaamheden omdat de grond is uitgeput of omdat het niet meer winstgevend is.

De steden worden steeds drukker en voller. Meer auto’s, meer fietsers, meer huizen die dicht op elkaar staan. Dat zijn veel prikkels die je meekrijgt op een dag. Een steeds groter wordende groep kiest er daarom ook voor om alternatief te gaan wonen. Als voorbeeld bijvoorbeeld de Tiny House-movement. Een eigen minimalistische woning bouwen die, zoals de naam al zegt, niet al te groot is. Een Tiny House is vaak tussen de 15-50 M²

Als je alternatief wilt gaan wonen dan zijn er een aantal zaken waar je goed over na moet denken:

  • Wil ik alleen wonen of samen met gelijkgestemde mensen?;
  • Wil ik off-grid wonen of wel een aansluiting hebben met het algemene water/elektriciteits-netwerk;
  • Hoe ga ik koken?;
  • Wat ga ik doen als ik gezinsuitbreiding wil? Hou je daar al rekening mee met het eerste ontwerp of wil je daar later pas naar kijken?;
  • Hoe regel ik mijn watervoorziening?

Watervoorziening

Als je wat meer afgezonderd wilt wonen dan is je watervoorziening een hele belangrijke vraag. Wil je regenwater opvangen? Dat kan! Maar dan moet je voldoende oppervlakte hebben waarmee je regenwater kan opvangen en een grote opslagtank hebben voor voldoende voorraad. Je wilt natuurlijk niet zonder water te komen zitten. Ook kan je ervoor kiezen om grondwater te gebruiken en een put te laten slaan. Dat water moet je dan wel goed zuiveren van bepaalde ijzers en het is ook nodig om het grondwater te ontharden met een waterontharder omdat we in Nederland ‘hard water’ hebben zoals dat heet. Water met veel calcium (kalk) erin.