Stel je voor, je loopt met je partner terug naar de parkeerplaats na een gezellig etentje en je kunt je auto zo 1-2-3 niet vinden. Je krabt op je hoofd, zoveel drankjes had je ook weer niet gehad. Dan daalt de realisatie in, je auto is gestolen. In dat geval moet je bellen met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) (088-0087444), maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het handig om te weten hoe je autodiefstal kunt vermijden.

Op een veilig plek parkeren

Het ligt misschien wat voor de hand, maar als je je auto op een drukke en verlichte plek parkeert, verklein je de kans op inbraak en diefstal. Je kunt bijvoorbeeld je auto onder een lantaarnpaal neerzetten. Ook verlaten en donkere parkeerplaatsen kun je beter vermijden. Goede alternatieven zijn beveiligde terreinen of toch parkeren in die smalle plekken in een parkeergarage. Het biedt niet de volledige garantie dat je auto niet gestolen wordt, maar het vermindert de kans aanzienlijk.

Gebruik een GPS tracker

Net zoals vele mensen met hun koffers deden op Schiphol, kun je ook een GPS tracker in je auto plaatsen. Op je telefoon kun je dan via een app op elk moment zien waar je auto zich bevindt. Vaak werkt een tracker met een magneet, die je op een niet-zichbare plek in je auto plaats. Dit kan bijvoorbeeld ergens in de kofferbak of in de motorruimte.

Gebruik (extern) stuurslot

Iedere auto heeft een ingebouwd stuurslot, dus het is handig om die te gebruiken als je je auto hebt geparkeerd. Door je stuurslot te gebruiken moet je de sleutel uit het contact hebben gehaald. Vervolgens draai je het stuur een stukje om het zo op slot te zetten. Mocht je bij een stoep zijn geparkeerd, dan kun je de wielen richting de stoep draaien. Dat maakt het wegslepen moeilijker. Je zou ook een extern stuurslot kunnen kopen. Tegenwoordig weten criminelen wel hoe ze daarmee om kunnen gaan, maar dat vertraagt het proces en maakt stelen lastiger.

Sleutel goed opbergen

Vandaag de dag wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een keyless entry-system, oftewel, je hoeft alleen maar met de sleutel in de buurt van je auto te zijn om het voertuig te openen. Autodieven kunnen intussen apparatuur gebruiken waarmee ze op afstand dat systeem kunnen ontgrendelen. Dit kan al op 6 meter afstand van je autosleutel. Berg daarom de sleutel altijd zo ver mogelijk van de auto op. Dat geldt uiteraard ook voor je reservesleutel.

Auto toch gestolen?

Je hoopt het natuurlijk van niet, maar mocht je toch een keer oog in oog staan met een lege parkeerplek dan moet je naast de AGV ook bellen met je autoverzekeraar. Met de juiste autoverzekering kun je diefstal namelijk laten vergoeden. Om erachter te komen hoeveel premie je dat per maand kost, kun je online je autoverzekering berekenen.